Om bogen
Temahæfte der omhandler viden om smagssansen og den kemiske og økologiske baggrund for chilifrugters skarpe smag. Det er et samarbejde mellem fagene kemi og biologi/bioteknologi til undervisningen på Htx og Stx. ’Chili’ er en del af en serie hvor to forskellige temahæfter dækker kravene til faget Naturvidenskabeligt grundforløb (NV).
Som anslag til temaet indledes hæftet med overvejelser om objektiv og subjektiv smag.
Kemi arbejder inden for særfaglige emner som molekylmodeller, elektronegativitet, bindingstyper, opløselighed, chromatografi, ekstraktion og scovilleværdi.
Biologi behandler temaet ud fra bl.a. cellebiologi, smagsløg, sensorisk analyse, ionkanalreceptorer, vækstfaktorer, systematik og evolution.
Der arbejdes undervejs med matematiske, lineære modeller ifm. sammenhængen mellem scovilleværdi og indholdet af smagsstoffet capsaicin.
Hæftet afsluttes med et tværfagligt projekt hvor hæftets viden og tekniske færdigheder bruges i en teknologisk problemstilling om fremstilling af et chili-kakaoprodukt.